Levensonderhoud

Levensonderhoud

Europa 

Maandelijkse voedselpakketten voor 60 ouderen in Rogojeni, Moldavië

Van hun schamele pensioen kunnen veel ouderen in Rogojeni hun meest essentiële basisbehoefte, namelijk eten, nauwelijks betalen. In samenwerking met MAX Maakt Mogelijk zetten wij ons in om hun leefomstandigheden te verbeteren. Dankzij de maandelijkse voedselpakketten kunnen 60 geselecteerde ouderen in ieder geval één gezonde maaltijd per dag nuttigen. Hierin zitten voedingsmiddelen zoals rijst, aardappelen, meel en uien.
Rogojeni is een rotsachtig plaatsje in het Noordoosten van Moldavië. Het merendeel van de 712 inwoners leeft er in armoede. Er wonen hier vooral ouderen: jongere generaties hebben het dorp verruild voor de grote stad of zelfs het buitenland, in de hoop op werk. Naast voedsel hebben ouderen in Rogojeni nog andere hulp nodig om de barre wintermaanden te kunnen doorkomen. Op dit moment onderzoeken we waarmee zij het meest geholpen zijn.

Drie maaltijden per dag voor Oekraïense vluchtelingen in Moldavië 

Sinds de start van de oorlog in Oekraïne vangt Moldavië als buurland ruimhartig vluchtelingen op. En dat terwijl het zelf ’t armste land van Europa is.
In samenwerking met Stichting Max Maakt Mogelijk hebben we twee maanden het project van hun contactpersoon Nadejda kunnen steunen. Zij zet zich normaal gesproken al in voor de armste ouderen en kwetsbare kinderen in haar woonplaats, maar heeft nu ook de zorg voor deze vluchtelingen op zich genomen. Van het geld kon worden gezorgd voor drie maaltijden per dag, voedselpakketten, medische hulp, medicijnen, hygiënische artikelen en waar nodig schoeisel.

India

Voeding is uiteraard erg belangrijk. Als je honger hebt, kun je je meestal niet concentreren. Helaas komt het geregeld voor dat de kinderen met een lege maag naar school gaan en/of eenzijdig te eten krijgen. We zien regelmatig dat kinderen de hele dag doorkomen met slechts een klein zakje chips.

In Haridwar ligt de Matraanchal Kanya Vidhya Peeth Samiti. Het is een meisjesweeshuis en school; een indrukwekkende plek. Op de onderste verdieping van het gebouw wonen ongeveer 60 weesmeisjes. Deze veilige plek is in 2001 opgericht en op de school krijgen 250 leerlingen les, zowel jongens als meisjes. We hebben hier vanuit de stichting een bijdrage gedaan aan het levensonderhoud van de kinderen en gaan andere projecten onderzoeken op mogelijkheden.